Pokrzywa

Pokrzywa pokrzywa

Pokrzywa zwyczajna jest byliną o sztywnych łodygach rosnących nawet do 1 metra wysokości. Jest to roślina wieloletnia pospolicie rosnąca przy domach , w lasach, w ogrodach. Cała roślina pokryta jest parzącymi włoskami. Największe zastosowanie mają liście pokrzywy, które zbiera się od czerwca do września. Liście należy suszyć w przewiewnym i ciemnym miejscu.

Co zawiera pokrzywa:

Pokrzywa zawiera dużo witaminy C, wapń, krzem, kwas foliowy, żelazo, fosfor, sód, witaminę A, B2, K, kwasy organiczne, m.in.: kwas pantotenowy, garbniki, barwniki roślinne (chlorofil a i b, beta-karoten).

Duża ilość chlorofilu znajdującego się w liściach zapobiega niedokrwistości organizmu.

Zastosowanie pokrzywy:

  • leczenie osłabienia
  • leczenie anemii
  • pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu
  • ułatwia trawienie
  • działa moczopędnie
  • pobudza układ odpornościowy
  • poprawia kondycję włosów
  • zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów
  • pobudza porost włosów
  • wzmacnia paznokcie
  • ułatwia przemianę materii
  • wzmaga apetyt
  • oczyszcza układ trawienny
  • wpływa pozytywnie na trzustkę, żołądek i wątrobę
  • obniża poziom cukru we krwi
  • leczy choroby skóry
  • leczy reumatyzm i artretyzm
  • wspomaga leczenie alergii
  • wzmacnia kości
  • wspomaga odchudzanie
  • poprawia stan cery
  • oczyszcza nerki
  • zapobiega wrzodom żołądka i jelit
  • ma działanie przeciwgrzybiczne

Przeciwwskazania stosowania pokrzywy:

  • ciąża
  • karmienie piersią
  • choroby nerek
  • przyjmowanie leków na cukrzycę
  • nie stosuje się pokrzywy jednocześnie z lekami przeciwzakrzepowymi
  • nie stosuje się w przypadku obrzęków serca, spowodowanych ostra niewydolnością nerek
  • w przypadku cyst, nowotworu macicy i krwotoków spowodowanych polipami nie należy przyjmować pod żadną postacią pokrzywy
  • choroby leczone chirurgicznie

Pokrzywa na cerę: 91379

Pokrzywa korzystnie wpływa na stan naszej cery i paznokci. Roślina ta wzmacnia naczynia krwionośne, leczy zapalenia skóry, łagodzi podrażnienia.

Pokrzywę można stosować zewnętrznie jako tonik, oraz wewnętrznie pijąc herbatę z pokrzywy.

Zaleca się ją głównie do cery trądzikowej oraz tłustej.

Przygotowanie:

Herbatkę z pokrzywy należy zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem i zostawić do zaparzenia przez ok. 8 minut. Pić 2-3 razy dziennie.

Herbatka z suszonych liści: 2 łyżki rozdrobnionych liści zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć talerzykiem na ok. 10 minut. Odcedzić i pić 2-3 razy dziennie.

Zaleca się jej picie na czczo, raz dziennie bez cukru.

Pokrzywa na włosy:

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Płukanka:

2 torebki herbatki lub 1 łyżeczkę suszonych liści pokrzywy zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć talerzykiem i zostawić do zaparzenia przez ok. 25 minut. Wystudzić i płukać naparem umyte włosy.

Nalewka:

Do nalewki zaleca się stosowanie korzeni pokrzywy. Należy je dokładnie umyć i pokroić.

Następnie wsypać je do szklanej butelki i zalać 40% wódką. Pozostawić na 2 tygodnie w ciepłym i ciemnym miejscu.

Szampon:

Zmieszaj 2 łyżki szamponu dziecięcego z 2 łyżkami mocnego naparu z pokrzywy, który należy sporządzić z 1 łyżki suszonych ziół 150 ml wrzątku.

Olej:

10 łyżek suszonego ziela wsypać do słoika i zalać olejem lnianym tak, aby olej przykrył pokrzywę. Słoik odstawić do ciemnego miejsca. Tak sporządzony olej wstrząsać / mieszać od czasu do czasu. Po 3 – 4 tygodniach przecedzić.

Olej można stosować przy wypryskach, ale również można go wcierać w skórę głowy (pozostawić na kilka godzin i zmyć).

Pokrzywa sprawia, że włosy stają się mocniejsze, błyszczące, miękkie, zregenerowane oraz mniej się przetłuszczają. Pokrzywa zwalcza także łupież i zmniejsza łojotok. Regularne stosowanie pobudza cebulki i przyspiesza porost włosów.

Pokrzywa powinna być stosowana jedynie do włosów ciemnych, ponieważ włosy jasne płukane pokrzywą mogą zabarwić się lekko na zielony kolor 🙂

Inne zastosowania pokrzywy:

Relaksująca kąpiel:

Należy zgnieść liście pokrzywy, włożyć do bawełnianego woreczka i umieścić go w wannie podczas nalewania wody.,

 

Pokrzywa jest stosowana również w kuchni, ale na ten temat napiszę później 🙂

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*