Złote włosy

Pielęgnacja włosów i urody
Fiołek trójbarwny – zastosowanie w kosmetyce

Fiołek trójbarwny – zastosowanie w kosmetyce

Fiołek trójbarwny

Fiołek trójbarwny jest rośliną roczną lub dwuletnią osiągającą ok. 30 cm wysokości. Fiołek nie powinien być podawany dzieciom. Świeżej rośliny nie należy jeść, ponieważ jest lekko trująca.

Fiołek trójbarwny ma działanie słabo moczopędne i napotne Dodatkowo działa korzystnie w schorzeniach skóry takich jak: trądzik lub wypryski

Fiołek trójbarwny można stosować zewnętrznie oraz doustnie. Stosowany doustnie łagodzi kaszel, jest również lekiem stosowanym w leczeniu wyprysków, liszaja, trądziku i świądu. Stosowany zewnętrznie może być pomocny w leczeniu łojotoku skóry.

Stosowanie:

* Doustnie:

Napar: 1,5 g suchego ziela fiołka trójbarwnego zalać filiżanką wrzątku, pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Pić 3 razy dziennie między posiłkami.

* Zewnętrznie – przy trądziku, łojotoku skóry

Okłady: nasączyć gazik naparem z 25 – 30 sztuk świeżych kwiatów zalanych 500 ml wody. Przykładać na miejsca chorobowo zmienione rano i wieczorem.

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.